AI-MAS Winter OlympicsKrajem prošle (kalendarske) godine kolega sa fakulteta mi je skrenuo pažnju na ovo zanimljivo takmičenje – AI-MAS Winter Olympics. U pitanju je takmičenje koje organizuje Politehnički Univerzitet u Bukureštu, odnosno njihov Artificial Intelligence and Multi-Agent Systems odsek, a cilj je razviti veštačku inteligenciju.

Iako “veštačka inteligencija” možda zvuči previše zahtevno, situacija nije uopšte toliko komplikovana. Naime, takmičarskim timovima su ponuđene tri kategorije u kojima mogu da učestvuju, a svaka kategorija predstavlja određenu (društvenu) igru za koju je potrebno razviti algoritam. S obzirom na poduži pravilnik za svaku igru, kao i to da u jednoj partiji učestvuje više timova, apsolutno je nemoguće pobediti sa nekom linearnom taktikom, i tu na scenu stupa najosnovniji oblik veštačke inteligencije. U zavisnosti od početnih uslova, okruženja, načina na koji igra protivnik i sl. potrebno je da vaš algoritam reaguje na najbolji mogući način.

What is AI-MAS Winter Olympics?

It’s an event dedicated to the field of Artificial Intelligence. It’s about the thrill of answering interesting AI challenges. It’s about sharing of ideas between researchers, co-workers and students in the AI community. It’s about meeting people who have dedicated their work-life to creating intelligent solutions. It’s about the way these solutions can already help enhance our world today.

Nažalost, takmičenje je još uvek dosta mlado — ovo je tek druga godina održavanja — pa još uvek nije na nivou nekih ozbiljnijih takmičenja sličnog tipa, kao što je na primer Imagine Cup koji je svojevremeno, ako se ne varam, imao kategoriju gde su se algoritmi takmičara međusobno borili. Iz ovog razloga, broj takmičara je još uvek mali, što je više prednost nego problem, ali se zato na trenutke može steći utisak da se organizatori ne trude dovoljno da sve prođe bez problema. Svaka kategorija ima SDK za razvoj rešenja, i do kvalifikacija je skoro svaki od njih dogurao do pete ili šeste verzije, koja ipak nije bug-free. Ovo predstavlja veliku prepreku kod razvoja algoritama, ali su organizatori to shvatili na vreme, pa su pomerili rokove za slanje rešenja. S druge strane, sponzori događaja se nikako ne smeju zanemariti, pošto Google i Facebook (dobro, i Adobe) nikako nisu imena koja niko ne prepoznaje. Osim sponzorstva, ove kompanije će takođe na finale poslati i svoje head-huntere, pošto nude veoma zanimljive prakse zainteresovanim studentima.

Ticket to ride mapa
Mapa korišćena za Ticket to ride

Ja sam sa još jednim kolegom oformio tim, i odlučili smo da se takmičimo samo u kategoriji Ticket to ride, pošto smo se kasno priključili, pa nije bilo previše vremena za rad. U kratkim crtama, Ticket to ride predstavlja igru zasnovanu na grafu gde igrači u zavisnosti od karata kojima raspolažu mogu da kupuju grane u grafu i ostvaruju veze između čvorova. Igrači dobijaju poene za svaku kupljenu granu, ispunjene misije (ostvarivanje puta između neka dva čvora), najduži put, itd. Svaki igrač ima na raspolaganju određeno vreme za rad svoje funkcije, a rešenja svih igrača se naizmenično pozivaju sve dok traje partija. Graf nad kojim se sve izvršava je zapravo železnička mreža Evrope. Kao što sam već pomenuo, SDK je u početku bio dosta bagovit, pa nismo znali da li je naše rešenje toliko loše, ili ipak nije do nas. Srećom, i drugi takmičari su naišli na slične probleme, pa je na forumu postalo jasno da je problem ipak do organizatora, što su onda oni i rešili.

Iako smo prvu verziju algoritma morali da odradimo za veoma kratko vreme, posle kvalifikacija nas je ipak obradovao e-mail kojim nas pozivaju da prisustvujemo finalnoj rundi u Bukureštu kao jedni od osam finalista. Dakle, imaćemo priliku da posmatramo naš algoritam kako se bori protiv drugih za nagradu od 1000€.

Finalna runda se održava 19. i 20. februara, pa ću nakon povratka napisati svojevrsni mini-izveštaj o sâmoj organizaciji finala i rezultatima. Bukurešt je takođe domaćin i ACM takmičenja koje sam posetio prošle godine i koje ima daleko dužu tradiciju, pa verujem da će se i ovaj put snaći u ovoj ulozi. A za to vreme vam predlažem da pogledate njihov sajt i počnete da razmišljate o učešću sledeće godine, ukoliko se takmičenje bude ponovo održavalo. Takođe možete posetiti i Facebook i Twitter stranice.