Microsoft Development Center Serbia (MDCS — centar za razvoj softvera). Osnovan 2005. godine.

Microsoft Development Center Serbia

Iako je u pitanju mali razvojni tim od svega 50 ljudi, stvari kojima se MDCS bavi nisu nimalo naivne. Među najbitnijim projektima su svakako prostorna (spatial) komponenta SQL Servera, prepoznavanje rukopisa pri pisanju običnog teksta (podrška za različita pisma), ali i matematičkih formula, i Microsoft Math. U januaru 2011. godine je objavljena četvrta verzija programa Microsoft Mathematics koju je naš tim znatno unapredio otkad su je dobili kao projekat.

Glavna prednost našeg razvojnog tima, koji okuplja ljude i iz okolnih zemalja, jeste jaka matematička osnova na kojoj se svi projekti i baziraju. Zbog ovoga se neretko dešava da zaposleni u MDCSu budu pozvani u Redmond (sedište Microsofta) na kraći, duži ili neoređeni period, što govori o kvalitetu naših programera, a takođe stvara i potrebu da se svake godine zapošljavaju novi ljudi koji bi zamenili ove koji su otišli.

Kada se ove stvari uzmu u obzir, nije ni čudo što je odlučeno da se ove godine u Centru zaposli veći broj ljudi, što je portal MS Academic najavio kao veliku vest. Naime, do 15. aprila je otvoren konkurs za pet pozicija, odnosno preko 20 radnih mesta. Tri pozicije su za već diplomirane studente, što predstavlja pravo zaposlenje, dok za studente postoje dve ponude za praksu koje traju od tri do šest meseci.

Što se tiče ponuda za studente, prva od njih je za nešto šire narodne mase — Data Collection and Labeling Associate Position. Nije u pitanju programerski posao, pa takvo znanje ni nije neophodno, već se radi na svojevrsnom testiranju softvera, npr. validaciji rezultata OCR softvera. Druga ponuda (Intern Software Design Engineer) je već daleko stručnija, i zahteva odlično znanje iz matematike, statistike i algoritama, pa je orijentisana ka studentima računarskih nauka i sličnih smerova. U pitanju je tromesečna letnja praksa tokom koje će studenti dobiti mentora i biti punopravan član programerskog tima MDCS.

Microsoft Development Center Serbia has open positions for smart, flexible and driven Software Design Engineers – Interns during the summer of 2011. The positions are aligned with existing project teams at MDCS: SQL Server, Bing Mobile, and Microsoft Math

Our interns have an opportunity to learn how to apply the most modern algorithms in various areas of applied mathematics. Depending on the exact team assignment, our interns will explore the innovative visualization techniques in the context of developing shipping software or will be working on some of the most sophisticated server software in the industry.

Summer interns are treated as equals and are assigned the most attractive and challenging assignments. As an intern, you will collaborate with the several Microsoft product teams in Redmond and with Microsoft’s top researchers across the company. Intern projects are used to explore new ideas that will become basis of the future MSFT products.

Da biste se prijavili na konkurs, potrebno je da do 15. aprila pošaljete svoj CV i prateće pismo na mail naveden na sajtu. Bolji kandidati će biti pozvani na četvoročasovni test, nakon kog će uslediti intervjuisanje najuspešnijih kandidata. Prima se samo oko pet studenata na praksu, pa bolje zagrejte stolice.

Ostatak konkursa za studente, kao i ponude za diplomce možete videti na sajtu MDCSa.