Microsoft razvojni centar u Srbiji, organizator sada već poznatog takmičenja iz programiranja Bubble Cup, ove jeseni predstavlja novo takmičenje iz veštačke inteligencijeBubbleBot.

We are happy to announce BubbleBot, pilot edition of our AI programming contest.

BubbleBot v.0 will be open for bot submissions until December 7th 2011, when a Final-16 tournament will be held. For more information visit www.bubblecup.org/bubblebot.

Bubble Cup Team

Nalik na takmičenje AI Olympics o kojem sam pisao pre nekoliko meseci, ili ImagineCup koji je svojevremeno imao takmičarsku kategoriju “Project Hoshimi“, na učesnicima je da razviju algoritam koji će se boriti (i, u najboljem slučaju, pobeđivati) protiv drugih takmičara. Šta se igra? Fudbal.

BubbleBot teren
Teren na kojem će se igrati utakmice

U najkraćim crtama, potrebno je napisati algoritam (odnosno svojevrsnu veštačku inteligenciju) koji će kontrolisati dva igrača — bota — u fudbalskoj utakmici koja se igra 2 na 2. Generalna ideja bi najlakše mogla da se uporedi sa online igrom HaxBall, s tim što je fizika drugačija. I što nema direktnog upravljanja igračima.

Ili, nešto komplikovanije rečeno:

Bubble Bot is an experimental AI coding contest designed to promote lateral thinking, competitive coding and sportsmanship. It’s aimed at everyone interested in stochastic game theory, artificial intelligence and video games.

Sve ostale relevantne informacije i uputstva zainteresovani programeri mogu pronaći na http://www.bubblecup.org/bubblebot.html. (I to što pre, rešenja mogu da se šalju samo još mesec dana.)