Bubble Cup 4Bubble Cup je timsko takmičenje u rešavanju algoritamskih problema organizovano po ugledu na ACM-ICPC, odnosno zasnovano na ACM pravilima. Organizator je Microsoft Development Center Serbia, u saradnji sa Društom za informacione sisteme i računarske mreže i Univerzitetom u Beogradu. Ove godine se takmičenje ponovo održava, i to četvrti put za redom.

Na takmičenju mogu da učestvuju učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola i studenti, koji formiraju timove od po tri člana. Svi timovi učestvuju u dve kvalifikacione runde u aprilu i maju, koje se rade preko Interneta, nakon čega se sabiraju bodovi i prvih 16 timova biva pozvano na finale u Beogradu koje se održava početkom septembra. Finale traje pet sati tokom kojih timovi treba da reše što više zadataka (ukupno ih ima 7+), i to za što kraće vreme. Svaki tim dobija po jedan računar, i to je jedini resurs koji se može koristiti — Internet, naravno, nije dostupan (ali zato sendviči i piće jesu). Bodovanje zavisi od vremena koje je tim utrošio za rešavanje zadatka, kao i od broja pogrešnih rešenja. Detaljnija pravila i objašnjenja možete naći na sajtu takmičenja.

Zadaci koji dolaze na Bubble Cup su tipični algoritamski problemi (dinamičko programiranje, grafovi, geometrija), uglavnom na nivou Državnog takmičenja iz informatike ili Srpske informatičke olimpijade, mada se neretko provuku i daleko teži problemi.

2008. godine, kada je ovo takmičenje prvi put održano, bilo je nacionalnog karaktera, dok je već sledeće godine pretvoreno u regionalno takmičenje, što je među konkurenciju dovelo i veoma jake timove iz Rumunije i Hrvatske.

Prva runda četvrte iteracije ovog takmičenja počinje 1. aprila, a registracije su već otvorene za zainteresovane programere.